brunt träningslinne från DOM

Läs mer om Padel här!

1 kommentar

PADELNS HISTORIA
Padel fått en extrem uppsving det senaste åren, även om inte du eller någon i din närhet spelar har du förmodligen hört talas om sporten. Men hur började egentligen allt? Vad är padelns historia? 

Även om sporten i sig fått en ny blomstring så kan det tyckas förvånande att den redan på 20-talet spelades på olika kryssningsfartyg. 

Enrique Corcuera anses vara grundaren till sporten. På sin tomt i Mexico hade han en tennisbana med en enorm växtlighet runt omkring och för att tennisbanan inte skulle försvinna bland alla träd och växter lät han sig bygga murar kring banan. Han och hans spelare upptäckte då nöjet i att använda väggarna så att bollen kunde studsa och spelet kunde på så sätt fortsätta. När Enrique Corcuera senare fyllde år fick han en egengjord regelbok om sporten av sin fru som senare kom att kallas Paddle Corcuera eller Paddle Tennis, sportens första regelverk. 

Sporten spred sig senare till Spanien genom att Corcueras och hans vän, den spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe, ofta spelade tillsammans. Hohenlohe uppskattade sporten så pass mycket att han tillät sig bygga de första banorna på Hotell Marbella Club. 
2012 grundades World Padel tour och spelas numera världen över. Idag finns sporten över hela världen men förvånande nog är Sverige ett av de länder där sporten växer som snabbast.

        

dropofmindfulness_court_skirt


Padel
Aktiviteten som inte bara förknippas med träning utan kan även bli en del av din livsstil. Med racket i ena handen och bollen i den andra kan du räkna med en blandning av glädje, en härlig stund tillsammans med vänner och träning på samma gång. Oavsett om du spelat racketsport tidigare eller inte så kommer du garanterat snabbt kunna få bollen i rörelse och på ett enkelt sätt aktivera kroppen.


Padel är en fartfylld och varierad sport med både kondition, koordination och styrka i fokus. Här får du öva upp pulsen med det höga tempot, jobba intensivt med både bål, armar och rygg samt drilla koordinationen då du inte gärna vill missa bollarna som studsar vilt längs väggarna. Många uppskattar padel tack vare att den sociala biten är så givande. Den bidrar oftast till mycket skratt där inte sällan tävlingsinstinkten sätts på spel. 

Och slutligen så går det förstås undan, swish så har det helt plötsligt gått en timme och dagens träning är avklarad på nolltid.


         

grace_court_skirt_khaki_DOM


HUR GÅR PADEL TILL?
Motion comes in many shapes and forms…...men även om poängställningen inte ligger i fokus så finns det lite regler att förhålla sig till:

THE SERVE
Det finns en viss skillnad med serven i padel jämfört med tennisen. Serven i padel ska nämligen alltid slås underifrån i midjehöjd och studsa mot marken. Serven ska även göras bakom ens egen serveruta samt mellan mittlinjen och sidoväggarna. Därefter ska bollen färdas diagonalt över till motståndarens sida. Serven får inte träffa nätet eller gallret för då gills inte serven. Ready, set, serve….

Scoreboard
Poängräkningen ter sig på samma vis som i tennisen. Här spelar man bäst av 3 eller 5 set och där varje set består av 6 game. Räkningen för ett game ser ut på följande vis: 0, 15, 30, 40, game. Det kan förstås sluta lika med ställningen 40-40, då gäller det att man vinner med 2 poäng för att gamet ska avgöras. Försten till 6 vunna game är det som gäller men om ställningen skulle bli 5-5 så får man köra vidare till 7 vunna game. Det kan dock sluta i en tiebreak som innebär att ställningen slutar i 6-6 lika. Då avgörs tiebreak genom att någon först måste vinna 7 vunna game med minst två poäng….but who’s really counting?

Padel boll
De bollar som används till padel är något mjukare och med mindre tryck än en tennisboll av anledningen att de ska studsa lättare mot banan och glasväggarna. Som nybörjare är det helt okej att använda sig av vanliga tennisbollar. 
Game, set, match…

       

DOM_padel_courtcollection


Padel outfit 
Nu till den bästa biten (om vi får vara partiska). Visst kan det tyckas viktigt att vara en skicklig padelspelare men enligt oss gör outfiten halva delen. Vår limiterade Court Collection är skapad för att vi vill uppmuntra dig till att både känna dig bekväm men också trendig på banan. I shorts, kjol eller klänning kan du smidigt och lätt följa med bollen i spelet. Med linne, t-shirt eller sport-bh kan du anpassa dig till just din ambitionsnivå samtidigt som du valfritt kan välja hur du vill kombinera våra produkter.
   

Yoga on the court? 
Som du kan se finns det många likheter mellan den gamla yogan och padel-sporten. Båda har en praktiserad andningsteknik, styrketräning samt flexibilitet, balans och rörlighet. Yoga främjar fokus och mental klarhet och hjälper till med muskelåterhämtning efter träning. Så om någon vill göra lite extra stretching eller stärkande innan han/hon slår sig ner på banan eller till och med bara för att hjälpa till att läka efter matchen, ge yogan ett försök. Det finns många fördelar som yoga kan ge alla spelare som försöker bli bättre på och utanför planen.
Hitta dina nya favoriter i vår Court Collection, oavsett om du befinner dig på banan eller utanför! 

1 kommentar

Stina
Stina

Bra information om padel! Tack för detta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.